MEENT

De meest trendy winkelstraat van Rotterdam. Beauty, fashion, lifestyle winkels en restaurants op de Meent.

meent.nl

This website may be for sale. Click here to inquire about this website.

Geschiedenis Meent Rotterdam

Wat op dit moment de Meent genoemd wordt, bestond voor de Tweede Wereldoorlog nog uit twee verschillende straten. Het Oostelijke gedeelte van de Meent heette vroeger de Heerenstraat. Deze naam is hedendaags nog terug te vinden in het plein dat aan de Meent ligt tussen de Pannenkoekstraat en de Botersloot, de Herenplaats. In het begin van de twintigste eeuw vormde de Meent een belangrijke doorbraak voor het verkeer in Rotterdam. Het werd namelijk de verbindingsweg tussen de Coolsingel en de Jonker Fransstraat. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd ook de Heerenstraat bij deze verbindingsweg getrokken en vanaf dan zou dit hele gebied van de Coolsingel tot aan de Goudsesingel doorgaan onder de naam Meent.


Ook staan er een aantal bijzondere gebouwen aan de Meent, zoals het gebouw van Brasserie Dudok, hetgeen vernoemd is naar de architect van het gebouw, Dudok H.P. Berlage. Van 1941 tot aan 1991 heeft dit gebouw gediend als kantoor van verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’ en hierna werd het omgebouwd tot de staat waarin het nu verkeert, waarbij er zoveel mogelijk is geprobeerd om de authentieke interieurelementen te behouden. Dudok is vandaag de dag een grote publiekstrekker.


Een ander bijzonder gebouw is het Minervahuis, dat bestaat uit 3 kantoorpanden die zijn gebouwd in verschillende perioden, in een verschillende stijl, maar door eenzelfde architect, Ir J.P.L. Hendriks. Het eerste pand is gebouwd in 1937-1938 en is, ondanks flinke beschadigingen dat het opliep door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, het enige kantoorgebouw dat de bombardementen overleefde. Door zijn betonnen skelet kon het pand weer in oorspronkelijke staat hersteld worden na de oorlog.

Het tweede pand, Minervahuis II, werd in 1941 het eerste nieuwe kantoorgebouw dat werd opgeleverd na de brand ten gevolge van het bombardement. Het werd gebouwd om kantoor en winkelruimte te bieden aan hen die hun panden waren verloren. Johan van Berkel ontwierp zeven beelden die figuren voorstellen uit de oude stad, voor het bombardement. Deze beelden zijn opgenomen in de gevel van het pand en stellen het duivenvrouwtje, de harmonicaspeler, het boefje, het ballonnenvrouwtje, de visvrouw, de visser en de molentjesman voor.


Als laatste werd in 1949-1950 het derde pand gebouwd, het Minervahuis III. Op de plek waar de beroemde Rosaliakerk had gestaan werd die pand gebouwd en was hiermee een van de eerste gebouwen in de kenmerkende stijl van de Wederopbouwarchitectuur.

| links |
InformationStart Internet Concepts B.V., The Netherlands